Meivakantie

Het was een goede traditie om er in de Meivakantie als gezin er op uit te trekken. We zijn een paar jaar afgereisd naar Denemarken, we hebben vakanties op de boot doorgebracht en de afgelopen jaren gingen we respectievelijk naar Italië en Frankrijk. Dit jaar hadden we verschillende redenen om geen vakantie te boeken. Onze zoon is op reis en verblijft op het ogenblik in Ecuador. Zijn zussen vonden dat een  goede gelegenheid om met de traditie te breken. Nu we toch niet als gezin vakantie kunnen vieren, dan wilden zij ook wel eens de geneugten van Koningsnacht, Koningsdag en Bevrijdingsdag aan den lijve ondervinden. Als ouders waren wij snel overtuigd want wij zagen een mooie kans om eens wat langer dan een weekend te verblijven op onze pas aangeschafte woonark.

Kortom, de afgelopen week zijn wij  wat vaker op de ark en beginnen we steeds meer gehecht te raken aan het water dat langs het raam voorbij stroomt, het wuivende riet, de wolkenpartijen en de grote verscheidenheid aan boten die langsvaren.

Oorspronkelijk was het plan dat we eerst een jaar wilden wennen aan het wonen op het water, vervolgens wilden we ruim de tijd nemen om een nieuwe ark te ontwerpen en te laten bouwen om uiteindelijk in de zomer van 2017 (als onze jongste eindexamen heeft gedaan) Vinkeveen te verlaten voor Weesp.

Er valt echter wat voor te zeggen om wat meer haast te maken.  In de wet- en regelgeving is er namelijk iets veranderd.  Woonarken moeten in de toekomst voldoen aan het bouwbesluit; wat zoveel inhoudt dat een woonark aan dezelfde eisen moet voldoen als een woonhuis. De grootste uitdaging zit vervolgens in de hoogte van de plafonds. Volgens het bouwbesluit moet de afstand tussen vloer en plafond 2 meter 60 zijn. Een woonboot in de Vecht mag niet meer dan 3 meter 60 boven de waterlijn uitsteken. Het bouwen van een ark met twee verdiepingen is nagenoeg onmogelijk. Er is herhaaldelijk verzocht om een herziening van de wet en er is ook al een paar keer toegezegd dat deze herziening er komt maar vooralsnog is het niet duidelijk hoe deze herziening er uit gaat zien en wat de plafondhoogte uiteindelijk gaat worden. . De gemeente Weesp blijft de oude wetgeving (woonarken hoeven niet te voldoen aan het bouwbesluit) van kracht  zolang er geen herziening is. Dus als we nu een tekening voor een nieuw te bouwen ark indienen dan bestaat de kans dat we nog een dubbele laag kunnen laten bouwen.

Misschien nog meer doorslaggevend was de opmerking van onze jongste dochter. Zij vindt twee woonplekken ingewikkeld. Ze wil liever eerder verhuizen en als wij haar voorzien van een moderne, elektrische fiets dan fietst ze zonder problemen de 15 km naar Breukelen tijdens haar examenjaar. De oudste dochter doet volgend jaar al examen en vond tot voor kort dat de ark vooral iets van haar ouders was, maar ook zij is bereid om haar bakens te verzetten met het vooruitzicht dat ze aan het  einde van dit jaar ‘eindelijk’ zelfstandig de auto kan gebruiken.

Vorige week zijn we daarom op bezoek geweest bij twee arkenbouwers. Ter oriëntatie.  Sindsdien zijn we aan het tekenen. Tenminste  om mij heen wordt getekend en ik voorzie de tekening van commentaar. Louter positieve feedback, natuurlijk.  Want het is geweldig om te fantaseren over split levels, openslaande deuren, technische ruimten, warmtepompen, zonnepanelen en schuifwanden. Ik zie er nu al tegenop dat we binnenkort eens met een min of meer definitieve tekening moeten komen. Een tekening waarmee we onszelf vastleggen terwijl we nu nog zoveel kanten op kunnen.

tekening arkRene tekende de aanzichten van onze ‘droomark’ Kan jij er al iets bij voorstellen?voorbeeld arkDeze ark is gebouwd door arkenbouwer Post uit Marknesse en vormt vooralsnog de basis van onze tekening.

Een heel goede reden om enorm te genieten van deze voorbereidingen terwijl op deze Bevrijdingsdag de oude ark deint op de hoge golven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *