Zaaien en oogsten

tuin weesp1We kochten een woonark waar al jaren geen onderhoud aan was gepleegd. Bij de woonark hoort een tuin waar evenmin aandacht aan was besteed. Na vele volle groencontainers en ettelijke riten naar de gemeentewerf beginnen we letterlijk en figuurlijk wat terrein te winnen van de coniferen, bamboe, zevenblad en bramen (of frambozen?) struik.

Tuin weesp3

Het is misschien wat amateuristisch om een overwoekerde tuin  te willen bedwingen met een snoeischaar, een heggenschaar en een handschepje. Maar ik ben een amateur en ik hou wel van een uitdaging. Natuurlijk hadden we de lelijke coniferenrij er direct door een deskundige uit kunnen laten rukken. Dat had me heel wat snoeien, rapen en heen en weer rijden bespaard. Maar dan hadden we een alternatief moeten bedenken als afscheiding. We hadden ook de betonbakken vol met zevenblad kunnen laten afvoeren, maar ook dat hadden we een plan moeten hebben voor de ruimte die daarmee vrij kwam. Plannen hebben we genoeg maar ze veranderen nog voortdurend omdat we nog lang niet alle mogelijkheden onderzocht hebben.
Dus heb ik de coniferen en de bamboe teruggesnoeid en toen kreeg ik wat meer idee over de werkelijke grootte van de tuin. Met  het vorderen van het voorjaar  begon er van alles omhoog te komen in de tientallen betonnen bakken die onze tuin rijk is. Zevenblad en struiken met stekels (bramen of frambozen) voeren de boventoon maar er hebben ook sneeuwklokjes, hyacinten, narcissen  en tulpen gebloeid.  In mijn tuin in Vinkeveen is het me nog nooit gelukt maar hier is  een enorme bos pioenrozen opgekomen, ik heb vrouwenmantel gezien, munt, tijm en verschillende varens.

Tuin Weesp2

Dus de afgelopen weken heb ik stukje bij beetje ( het is nog lang niet klaar!) een paar vierkante meter tuin terug proberen te winnen door dat wat ik wil houden te beschermen en dat wat ik kwijt wil, met wortel en al te verwijderen.  In de ark heb ik in de vensterbank kamille, bonen, basilicum, peterselie, waterkers en pompoen in zaaibakjes  staan en in de tuin heb ik uien, snijbiet en courgette gezaaid en stekjes van sla, munt, selderij, rabarber en paprika geplant.  Terwijl René een begin heeft gemaakt aan het verwijderen van de bamboe die overal  in de tuin wortel heeft geschoten.

 

We weten nog niet hoe onze toekomstige tuin er uit gaat zien en ook nog steeds niet wat we in plaats de coniferen willen. Maar aan het einde van de dag kijken we met voldoening naar ons werk. We drinken thee met verse munt en  eten pasta met verse peterselie en basilicum. Wat is er nog meer te wensen?

Blauwe regen

 

(weer thuis in Vinkeveen is het ook genieten! De blauwe regen naast ons huis is in bloei!)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *