Meer dan je denkt

Jij kan meer dan je denkt. Jij kan het verschil maken. Op jouw manier.

Niet iedereen kan het songfestival winnen. Maar je kan vaak veel meer dan je denkt. Je gedachten zijn beperkend. Als het moeilijk wordt; vraag je je af of het wel gaat lukken. Als het tegenzit, denk je dat je ongeschikt bent en lijkt het beter om te stoppen. Hoewel het geen schande is om te stoppen; is het wel jammer als je negatieve gedachten laat overheersen. Vooral de gedachte dat jouw mening er niet toe doet en  dat jij geen verschil kunt maken; beperkt je mogelijkheden. Dat is niet alleen jammer voor jou, het is een gemis voor iedereen in jouw omgeving.

Toen onze kinderen klein waren gingen we zomers op vakantie met de fiets. Toen de oudste zes jaar was, mocht hij zelf fietsen. Moeiteloos kon hij kilometers fietsen over schelpenpaadjes, door dorpjes en langs bosweggetjes. Maar zodra we een poosje langs een provinciale weg moesten afleggen sloeg de vermoeidheid toe. Beter gezegd; zodat het saai werd; wilde hij niets liever dan op de bestemming aankomen. Gelukkig heeft mijn echtgenoot een geweldige fantasie en dankzij de verhalen die hij onderweg uit zijn mouw schudde; bleven de trappers doordraaien. Als collega-ouders ons lieten weten dat hun kinderen nooit zo’n afstand zouden kunnen afleggen op de fiets; vertelde ik ‘ons’ geheim. Kinderen kunnen veel verder fietsen dan je zou denken; als de weg ( of het verhaal) maar spannend genoeg is

Zondag liepen we op het strand met de, nog jonge, kinderen van mijn broer. Mijn nichtje was moe en wilde in de wandelwagen. Maar we moesten over een stuk rul zand en het was beter als ze nog een stukje zelf zou wandelen. We lieten haar zien dat het niet ver meer was. Ze liet zich niet makkelijk overtuigen. Ze had geen zin meer, ze had genoeg gelopen. Ik had net de hond weer aangelijnd en vroeg haar of ze met de hond wilde lopen. Ze was op slag haar vermoeidheid vergeten en rende met de hond naar de strandopgang. Ze  heeft, uiteindelijk gelopen tot we weer bij de parkeerplaats waren. Ze kon veel verder lopen, dan ze dacht.

Bij volwassenen werkt het ook. Mijn moeder was geopereerd aan haar been en de wond was zo pijnlijk dat ze het lopen beperkte en traplopen helemaal vermeed. Na een paar weken ging het lopen nog altijd moeizaam en sliep ze noodzakelijkerwijs nog altijd beneden.. Toen ze door de gang strompelde,  ergerde ze zich aan het stof dat was blijven liggen en ze begon met poetsen tot  ze zich, tot haar eigen verbazing, ineens boven aan de trap bevond.  Omdat ze er even niet over nadacht, kon ze meer dan ze had gedacht.

Zo wilde onze oudste dochter graag aan haar broer laten zien hoe goed ze kon autorijden. Steeds als ze van de ene naar de volgende versnelling schakelde speelde haar linkervoet niet goed samen met haar rechtervoet. Het rijden ging pas als vanzelf toen ze mee ging zingen met een liedje dat ze op de radio hoorde. Juist door wat minder haar best te doen; liet ze zien wat ze had geleerd.

Het zijn beperkende gedachten die er voor zorgen dat je soms stil staat in je ontwikkeling, dat je het opgeeft voor je de finish hebt bereikt of dat je niet eens begint aan iets wat je zoveel zou kunnen opleveren. Maar er zijn ook beperkende gedachten die je veel leed kunnen besparen als je ze meeweegt. Je mag dan meer kunnen dan je denkt, je kan ook weer niet alles en voor sommige zaken geldt dat je de juiste tijd en plaats moet weten.

Ben je benieuwd naar het nut van jouw beperkende gedachten en wil je meer inzicht in jouw mogelijkheden? Je kunt natuurlijk een motivatiegesprek plannen, maar binnenkort krijg je via deze site ook informatie over ontwikkelingsgerichte trainingen die je kunt volgen om je beter bewust te maken van het feit dat je meer kan dan je denkt en dat jij het verschil kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *