Ontwikkelen, van A naar nog Beter

Ontwikkelen brengt je verder. Maar hoe weet je of het je daar brengt waar je wilt zijn?

Het trechtermodel

Je wilt ergens naar toe en je gaat inventariseren op welke manieren je daar kunt komen. Alle mogelijkheden gooi je als het ware in een grote trechter. De ene mogelijkheid valt af omdat het te veel tijd in beslag neemt, de andere mogelijkheid is niet praktisch omdat je te vaak moet wisselen van vervoermiddel en weer een andere mogelijkheid blijkt te duur. Uiteindelijk blijft er nog één mogelijkheid over die precies door de smalle onderkant van de trechter past. Je hebt een ontwikkeling doorgemaakt en het brengt je dichterbij je doel.

trechter

Dit model werkt niet voor iedereen. Mijn dochter hoorde op school van een ander model

Het webmodel

Je weet niet precies waar je naar toe wilt maar je hebt wel allerlei ideeën. Je begint te rennen tot je na een aantal kilometers gaat twijfelen. Je hebt genoten van de rit tot nu toe maar je vraagt je af of er geen andere manieren zijn om verder te gaan. Je reist een stukje met de bus, tot je een enorme behoefte krijgt om te gaan lopen. Uiteindelijk krijg je nog een lift van een aardige man met een pickup truck en dan ben je ineens ergens waar je nooit gekomen was als je niet allerlei verschillende manieren had uitgeprobeerd.

web

Misschien zijn er nog wel veel meer manieren om tot ontwikkeling te komen. Een manier die precies past bij jou.

Vorige week hadden we een afspraak met Michel Post van https://orioarchitecten.wordpress.com/ Orio Architecten. Hij liet met foto’s zijn eigen ontwikkeling als architect zien. Van houtskeletbouw, organische vormen, ecologisch bouwen naar het bouwen met stro. Hij vertelde dat hij daarnaast natuurlijk ook rekening moet  houden met de wensen van zijn klanten, de mogelijkheden van de gekozen materialen, de ligging , de eisen van de overheid. Het heeft hem gebracht waar hij nu is en wellicht gaat hij straks een ontwerp maken voor onze woonark.

Zo ontwikkelen onze plannen ook volgens een bepaald model. We weten wel ongeveer wat we willen, maar er zijn nog zoveel mogelijkheden die we moeten overwegen. Soms moeten we een poosje spelen met de mogelijkheid, voor we weten of het een blijvertje is. Zelfs als we na lang dubben besluiten om de mogelijkheid te skippen, blijft het een onderdeel van de ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *