Vanzelf

Als het vanzelf gekomen is, dan is de kans groot dat het ook vanzelf wel weggaat.

Mijn kinderen weten niet beter. Zodra ze me een vreemd bultje of vlekje laten zien, dan is de kans groot dat ik hen verzeker dat het wel over gaat voor ze een jongetje, cq. meisje worden. Heel flauw natuurlijk en misschien ook onverantwoordelijk. Ik weet heus wel dat soms heel onschuldig ogende bultjes of vlekjes voorbodes zijn van de meest vreselijke ziektes. Maar veel vaker gaan bultjes en vlekjes, na verloop van tijd, gewoon weg. Vanzelf.

boom

Zelf heb ik een periode last gehad van allergie. Op de vreemdste momenten zwol de huid rond mijn oog, onder mijn voet, aan de binnenkant van mijn arm of boven mijn lip op. Het zag er niet alleen heel bijzonder uit, het was ook ongemakkelijk. Mijn huisarts was direct bereid om een aanvraag uit te schrijven voor een uitgebreid bloedonderzoek. Maar hij vertelde er ook bij dat ik er op moest rekenen dat het een enorme zoektocht kon worden om de boosdoener of de combinatie van boosdoeners te vinden. Hij vroeg of ik mijn allergie zelf in verband kon brengen met bepaalde voedingsmiddelen. Hij vroeg ook of het misschien kon zijn dat er iets in mijn leven uit balans was.

Ik heb er voor gekozen om nooit bloed te laten onderzoeken. Kort na mijn bezoek aan de huisarts gebeurde er iets waardoor ik wat beter in mijn vel ging zitten. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Ik had geen last meer van de allergie.

Vorige week las ik in de krant een stukje dat geschreven was over een radiologe in opleiding. Het schijnt te zijn dat de vooruitzichten op werk in de radiologie niet erg rooskleurig zijn. De medische wereld heeft daar een doeltreffende maatregel voor getroffen; de preventieve check-up. Mensen die nergens last van hebben, kunnen tegen betaling, zich laten doorlichten, om zich ervan te verzekeren dat het logisch is dat ze geen klachten hebben. Het ministerie van Volksgezondheid en de verzekeraars vinden het allemaal wel prima; want hoe sneller de vreemde bult of vlek gelokaliseerd wordt, hoe eerder met kan beginnen met behandelen en hoe hoger de kansen zijn op volledig herstel.

De radiologe in opleiding had zo haar vraagtekens bij de check-up. Haar ervaring was dat mensen die nergens last van hadden soms van het ene onderzoek in het andere onderzoek rolden. Een foto van het hart geeft zicht op een vlekje op de longen zodat er een specifieke longfoto gemaakt moet worden. Op de longfoto is er vervolgens niets te zien op de longen maar lijkt het wel alsof er iets vreemds zit op de lever. Verdere diagnostiek toont aan dat de lever er goed uit ziet maar dat er wellicht sprake is van galsteenvorming.

Onderzoek, volgens de radiologe in spé, heeft aangetoond dat ongeveer de helft van de mannen die sterven na hun 70e levensjaar prostaatkanker hebben. Maar deze aandoening is maar zelden de doodsoorzaak.

Kortom; sommige klachten gaan vanzelf over, zonder dat er een directe oorzaak wordt gevonden. Maar als er geen klachten zijn, kan er evengoed iets gevonden worden wat ooit, eventueel, maar niet noodzakelijkerwijs, kan leiden tot enig ongemak.

Ik begrijp het heus wel. Dat je het liefst garanties wilt hebben. Je wilt zeker weten dat het vreemde bultje of vlekje geen voorbode is van een verschrikkelijke ziekte. Je denkt recht te hebben op een duidelijke diagnose met een behandelplan waardoor je absoluut van al je klachten verlost wordt. En natuurlijk is het beter als je ‘er op tijd bij bent’ en valt er veel te zeggen voor preventief onderzoek. De vraag is echter of er wel garanties zijn. Misschien is er wel geen duidelijke diagnose te stellen voor de klachten die je hebt, is er geen behandeling die gegarandeerd leidt tot genezing. Misschien is het tijd om even stil te staan bij dat wat je zelf kunt doen om wat evenwichtiger in het leven te staan. De vraag is ook of je echt gebaat bent bij preventief onderzoek. Er zijn voordelen van ‘niet weten wat er boven je hoofd hangt’en wie zegt dat je ooit last gaat krijgen van dat ene vlekje of bultje dat toevalligerwijs aan het licht kwam tijdens een preventief onderzoek?

Mijn kinderen hebben inmiddels, gezond en wel, de leeftijd bereikt dat ze zelf een afspraak bij de huisarts kunnen maken als ze zich zorgen maken over vreemde vlekjes of bultjes. Voor het geval ze niet meer van me willen aannemen dat het vanzelf wel over gaat.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *