Inspiratie

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn zoon een ‘inspiratie’  boekje met  een uitspraak van Martijn Auslander. Zijn woorden kwamen er op neer dat  het zonde is als je niet alle kansen die je in je leven krijgt; benut en als je de talenten die je hebt,  niet ontwikkeld. Maar heb ik wel alle kansen benut toen zij zich voordeden en heb ik mijn talenten wel ontwikkeld?

bloemen ark

Over kansen die zich voordoen

Vlak voor mijn examen van de specialisatie kinderverpleging werd ik gebeld door iemand van het Academisch Medisch Centrum. Of ik een kleine week na mijn examen wilde beginnen aan de specialisatie Neonatologie. Deze kans heb ik gegrepen. Ruim een jaar later liep ik in een appartement in Amsterdam en kreeg ik de kans om het te kopen. Dat deed ik.  Weer een paar jaar later gaf een man mij een mooi vierkant doosje en ik zei ‘ja’. Maar ik heb veel meer kansen gemist dan benut omdat ik zoveel kansen niet als zodanig heb herkend. Mensen die ik nooit beter heb leren kennen omdat het contact verwaterde. Banen die ik niet kreeg omdat ik er niet op durfde te solliciteren. Misverstanden die ik had kunnen voorkomen, als ik beter had opgelet. Dingen die ik had kunnen zeggen of dingen waarover ik had kunnen zwijgen toen ik er de kans voor kreeg. Feesten waar ik had kunnen dansen, als ik geen andere dingen voorrang had gegeven….

 

Het ontwikkelen van talenten

Het heeft even geduurd voor ik me realiseerde welke talenten ik had. Ik heb geen uitzonderlijke talenten maar ik heb, net als veel anderen, een aantal verschillende talenten.  Door in meerdere dingen net iets beter te zijn dan gemiddeld moet ik keuzes maken terwijl ik de neiging heb om dan maar van alles wat te doen. En dat heeft weer als nadeel dat ik nergens écht in uitblink en teveel tijd stop in dingen die ik beter aan anderen kan overlaten.

 

Ik ben er blij om dat ik een aantal kansen benut heb, die zich, tot nu toe, in mijn leven voordeden. Ik hoop dat ik oog en oor heb voor de kansen die zich nog gaan voordoen zodat ik ze herken als kansen. Ik prijs me gelukkig dat ik talenten heb ontwikkeld en dat ik nooit denk dat ik uitgeleerd ben. Ik hoop dat ik blijf open staan voor nieuwe inzichten ook al betekent dat ik dan weer andere talenten zal moeten ontwikkelen. Het inspiratieboekje doet wat het belooft. Het heeft me geïnspireerd om nog eens na te denken over het benutten van kansen en het ontwikkelen van talent. Ik wens jou ook een geïnspireerde dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *