Vakantiestress

De maand juli is voor mij, van oudsher, een maand waarin gewerkt moet worden. Mijn ouders hadden (en hebben nog steeds!) tulpen. In de zomer worden detulpen bollen gerooid en dan moeten ze gepeld worden. Dat was destijds mijn vakantiewerk. Eenmaal in dienst van het ziekenhuis stonden de zomermaanden ook in het teken van veel werk. Om collega’s met kinderen zoveel mogelijk de gelegenheid te geven om met het gezin op vakantie te kunnen was er een minimale bezetting en moest er soms flink ‘aangepoot’ worden.  Nu, getrouwd met een belastingadviseur,  verwerk ik, midden in de zomer, de administraties van diverse klanten om de BTW aangifte van het tweede kwartaal tijdig te kunnen indienen.

Ik ben het wel gewend om te werken als andere mensen met vakantie gaan. Andersom kan ik ook heel goed vakantie vieren als anderen de draad weer oppakken. Ik ben ook erg goed geworden in het inplannen van korte ‘vakantie’ momenten. Nu we een ark hebben liggen in de Vecht kan het al vakantie zijn als ik een paar uur bij de ark verblijf. Dan ga ik even zwemmen, neem ik plaats op de steiger met een kop koffie en een boek en dan hoef ik verder even niets. Zelfs tussen twee aangiftes door kan ik even genieten van een lunch in de tuin, een wandelingetje met de hond of een bezoekje aan een vriendin.

tijd van je leven 2

Het geeft te denken.  Wat is vakantie eigenlijk en in welke vorm heb ik het nodig?

Vakantie is voor mij vooral ‘het afwijken van het gewone’.  Ik vind het prettig als de vakantie mij min of meer dwingt om het anders te doen, anders te kijken en andere dingen te horen. Ik geniet als ik niet zoveel moet, maar als er wel verschillende mogelijkheden zijn waar ik uit kan kiezen. Ik ben blij als ik samen kan zijn met mensen die ik lief heb.

Ik hoef dus niet perse de paden op en de lanen in. Ik kan, zonder weg te gaan, ook het prettige gevoel krijgen dat ik afwijk van het normale patroon. Ik blijf soms liever thuis, vooral als ik het erg druk heb gehad.. Dan geniet ik van de krant op de mat, de verse broodjes van de bakker en mijn eigen bloeiende tuin. Dan ben ik blij dat ik niet hoef in te pakken, dat ik niet mijn huis hoef te zien met de ogen van degenen die zorg dragen voor het konijn, de post en de planten. Dan hang ik in de hangmat en dan rust ik uit.

Maar als ik dan een poosje geluierd heb, de eerste boeken uit heb gelezen en al gaande weg de was is weggewerkt, het gras is gemaaid en het huis weer enigszins opgeruimd is; dan wil ik alsnog wel weg. Naar plaatsen waar ik nog niet eerder was. Om nieuwe inspiratie op te doen.  Al was het maar om, na thuiskomst, weer blij te zijn met wat ik heb.  Ik wens je een fijne vakantie (in de vorm die voor jou het beste  werkt)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *