Vakantie overpeinzingen

Tot voor kort had ik nog nauwelijks een gedachte besteed aan de zwaluw. Ik kende natuurlijk het gezegde ‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer’. Daarbij wist ik ongeveer hoe een zwaluw er uit ziet omdat ik deze afbeelding vaak zie op lucifersdoosjes. Een vriendin en ervaren woonbootbewoonster vertelde mij dat de zwaluw een goede weervoorspeller is. Wanneer er  regen op komst is gaan zwaluwen vlak boven het water vliegen. Bij zonnige vooruitzichten vliegen ze hoger.

Zwaluw 2

Zoon had er al een studie van gemaakt tijdens zijn dagelijkse zwempartij. Er vliegen veel zwaluwen boven de Vecht. Het lijkt er op dat er een hele familie genesteld is onder een steiger, niet ver bij onze ark vandaan. Nader onderzoek leert dat zwaluwen vallen onder de noemer ‘zangvogel’ maar wat vooral opvalt is dat zij snel kunnen vliegen. Als het in ons land kouder wordt, vliegen ze massaal richting de evenaar. De zwaluw zit graag op gespannen draden. Vooralsnog loopt de elektriciteit in onze buurt bovengronds en is er dus ruimschoots de gelegenheid om schuin boven de hangmat in de tuin de zwaluwen verder te bestuderen.

zwaluw 1

Het eerste wat opvalt is dat er zwaluwen zijn die gevoed worden en zwaluwen die voeden. We zien insecten van snavel tot snavel gaan. We gaan er vanuit dat de gevoede zwaluwen de jongen zijn. Deze zijn wat pluiziger op hun borst dan de ouders. De jongen wachten geduldig tot er weer een ouder aan komt vliegen; maar zodra deze in het zicht is, is het zaak om de aandacht te trekken. Ze piepen allemaal even hard en de uitslovers wapperen ook nog heel hard met hun vleugels (zonder los te komen van het draad). De ouder draagt een insect over en is in een oogwenk weer verdwenen, waarop ook de rust, tijdelijk,  weerkeert.

Het enige nadeel van zwaluwen en een draad dat boven het terras gespannen wordt, is het spoor van uitwerpselen die de vogels achterlaten, rakelings langs de hangmat..

We nemen het voor lief.Het is per slot van rekening vakantie.

Zojuist hoorde k van een buurman dat zwaluwen laag gaan vliegen als het weer omslaat omdat door het lage drukgebied de insecten lager gaan vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *