De eerste maanden op de ark

We wonen officieel nu ruim een maand op de ark. Maar eigenlijk waren we, vanaf het moment dat de ark overgevaren is en aankwam op onze ligplek, nauwelijks nog in ons huis geweest. We moesten ook nog veel doen om het bewoonbaar te maken. Er waren diverse werkmannen die pas aan de slag konden als de ark op z’n plek lag en zelf moesten we nog  leemstuccen , vele liters Osmo op wanden, plafonds en vloeren smeren en tal van andere klussen, zoals het maken van de trap.

Tussendoor gingen we nog wel naar Vinkeveen, al was het maar om spullen op te halen of potentiële kopers rond te leiden.  De meeste tijd waren we aan het klussen. Eind augustus hielden we een afscheidsborrel voor onze ‘oude’buren en begin september lieten we een verhuiswagen de grote spullen naar Weesp brengen. Ons huis was inmiddels verkocht en omdat de kopers uiteindelijk liefst zo snel mogelijk de sleutel wilden hebben, moesten we in september nog hard werken om het huis helemaal leeg te krijgen. Een heel karwei want hoewel de ark best groot is, had ons huis wel erg veel opbergruimte. Veel spullen hadden we jaren voor niets bewaard en vond z’n weg naar de kringloopwinkel of het afvalstation. De rest probeerden we direct een nieuwe plek te geven op de ark maar eerlijk gezegd staan er nog een paar dozen in het tuinhuis…

Het leuke van een huis betrekken ( of in dit geval een ark) waar nog zoveel aan moet gebeuren dat je iedere keer weer helemaal blij bent met een klusje dat afgerond is. De eerste week werd de keuken geïnstalleerd en hadden we in ieder geval één kraan die werkte, al hadden we alleen koud water. Dat kwam omdat we er rekening mee hadden gehouden dat het aardgas zou zijn aangelegd op onze dijk. Om allerlei redenen waar wij geen enkele invloed op hadden wordt er op dit moment nog hard gewerkt om de aardgasleiding te plaatsen. De verwachting is dat we pas komende maand gas krijgen. Warm water moest dus komen van de zonnecollectoren. Maar het systeem wat we gekozen hadden kon pas op het dak als het systeem ook gevuld kon worden. De collectoren gaan namelijk direct werken en moeten het warm water af kunnen geven. In de kelder staan twee grote watertanks om het warme water in op te slaan. Het was daarom weer een nieuw hoogtepunt dat we warm konden douchen in de ark! Nu we wat minder kunnen rekenen op de warmte van de zon, is, in het begin van de maand de cv kachel geïnstalleerd. Een houtkachel met een ingenieus systeem wat water opwarmt.

Het is dat we heel goed nagedacht hebben over deze alternatieve oplossingen en ook heel graag willen dat het werkt, want het is wel een heel gedoe. Omdat het geen standaardoplossingen zijn, moeten we zelf ook goed nadenken en meedenken. We willen met een zekere vanzelfsprekendheid onder de douche kunnen stappen of het behaaglijk hebben in onze ark, maar dat vraagt toch een andere manier van denken. We lopen nu nog een paar keer per dag naar de kelder om de temperatuur van de vaten te meten. Er is een vat voor tapwater en een vat waar de wand- en vloerverwarming. De eerste tijd was het vooral van belang dat we warm tapwater hadden om te douchen en in bad te gaan. Nu het buiten wat kouder wordt hebben we ook warm water nodig voor de verwarming. Omdat we zogenaamde lage temperatuur verwarming hebben, hoeft het niet heet te zijn. Het is alleen nogal veel oppervlak wat we verwarmd willen hebben en daar hebben we dan wel wat capaciteit voor nodig. Eerst lukte het ons niet om het vat van de verwarming zo warm te krijgen dat ook de ruimtes beneden (vloerverwarming) behaaglijk werden. Warm tapwater hadden we altijd genoeg, misschien omdat wij als gezin niet allemaal dagelijks en heel lang onder de douche staan. Het bleek dat we met de kachel eerst het vat van het tapwater verwarmden en pas als het water daar door heen was gegaan, belandde het in het vat voor de verwarming. Sinds deze week hebben we de installatie uitgebreid zodat we nu zelf kunnen kiezen welk vat het eerst gevoed wordt door de kachel. Dat begint al te wennen en met een paar uur hout stoken hebben we beide vaten nu rond de 45 graden. Met onze watervoorraad kunnen we nu alle vier douchen, mocht dat nodig zijn en kunnen we ook de ark warm houden als de kachel uit is. Vanmorgen was dat bijvoorbeeld wel handig omdat er toen ineens een dikke mist kwam opzetten. Met mist is het niet verstandig om de houtkachel aan te zetten omdat de rook dan neerslaat. Dus toen konden we gebruik maken van onze warm watervoorraad om de ark op temperatuur te houden.

Waar ik nog niet aan kan wennen is echter de waterpomp die aan moet als de kachel aan in. Zolang de kachel volop brand stoor ik  me er niet aan, maar als we de kachel uit laten gaan dan vind ik het vervelend dat ik die pomp zo hoor. Ik heb al wat geluidsisolatie gebruikt maar dat effect valt tegen. De kunst is nu om de kachel aan het einde van de middag uit te laten gaan zodat de pomp tegen acht uur ’s avonds uit kan. Ik ben benieuwd of we daar nog een betere oplossing voor vinden!