Het is zover!

Al jaren heb ik met het idee rondgelopen. Maanden heb ik er aan gewerkt.

En nu staat de training ‘Als -zorgen voor- niet meer gaat’ online.

In de tijd dat ik in de zorg werkte viel het me regelmatig op. We hebben zo goed geleerd om te zorgen voor anderen, maar zijn niet zo goed in het zorgen voor onszelf. Het wordt door iedereen enorm gewaardeerd dat we harder gaan lopen als de werkdruk stijgt, dat we onze pauzes inkorten als een zorgvraag komt, dat we eerder komen, langer blijven of zelfs terugkomen van onze vrije dagen als het werk er om vraagt. Maar wat als het ons allemaal een beetje te veel wordt?

Talloze gesprekken heb ik gevoerd met ervaren zorgprofessionals; mensen met hart en ziel voor hun werk. Maar ook mensen die zich grote zorgen maakten. Omdat ze voorzagen dat ze het tempo niet konden volhouden. Omdat ze niet wisten hoe ze goed konden blijven zorgen voor anderen en tegelijkertijd ook beter voor zichzelf zorgen.

Zorgprofessionals melden zich ziek en/of gaan op zoek naar een andere baan.

En dat is meer dan jammer. Naast de enorme kostenpost gaat er nogal wat persoonlijk leed schuil achter al dit verzuim en verloop. Dat kan beter!

Het is niet te laat om te leren dat goed voor jezelf zorgen, je in staat stelt om (nog) beter voor anderen te zorgen. Leren waar jouw grenzen liggen, waar je goed in bent en wat je beter aan anderen kunt overlaten.

Ik heb mijn kennis en ervaring als verpleegkundige, docent en HR adviseur gebundeld om een training te ontwerpen waarmee zorgprofessionals zich beter bewust worden van hun mogelijkheden. Gekozen is voor een online training die, ieder voor zich, kan volgen op een zelf gekozen tijdstip, in een passend tempo. Ontwikkelingsgericht; dus zowel preventief bruikbaar als geschikt voor de zorgprofessional met gezondheidsklachten. Er komen een zestal onderwerpen aan de orde. Zoals; hoe ga je om met fouten, wat denk je en wat voel je, hoe krijg je weer energie, hoe staat het met je zelfvertrouwen, durf je om hulp te vragen en hoe denk je vanaf nu verder te gaan. Korte stukken tekst worden afgewisseld met luisterfragmenten en werkbladen.

Laat ik voorop stellen dat ‘beter voor jezelf leren zorgen’ geen makkelijk proces is voor veel zorgprofessionals. Laten we zeggen; het sluit aan bij mijn persoonlijke ervaring. Juist daarom zie ik het belang van deze training. Graag ‘loop’ ik een eindje met mijn collega’s mee om ze bewust te maken van de noodzaak om te luisteren naar het eigen lijf. Alleen met gezonde, uitgeruste en ontspannen zorgverleners kan de zorg voor anderen gewaarborgd worden!

De training is, vooralsnog, kosteloos beschikbaar. Na aanmelding ontvangt de cursist een code waarmee het lesmateriaal drie maanden lang online beschikbaar is. De werkbladen kunnen gedownload worden en blijven in het bezit van de cursist. Ik hoor graag hoe de training wordt ervaren en welke verbeterpunten er zijn. Na het verwerken van de verbeterpunten hoop ik de training tegen gerichte kosten beschikbaar te maken voor een groter publiek.

Met zorgzame groet,

Mieneke Vaas

Lage Klompweg 877 s

1381 PP Weesp

06 13539738